Wat is een kinderspaarrekening en hoe werkt het?

Een kinderspaarrekening is vergelijkbaar met een normale spaarrekening, maar kent een lagere rente. Deze lagere rente wordt op vaste leeftijden van het kind weer opgevangen en omgezet in een extra rente. Zowel ouders als grootouders mogen sparen voor hun kleinkinderen. Grootouders moeten daarvoor toestemming vragen aan de ouders. Een kinderspaarrekening valt echter wel onder Box 3 van het inkomen van de ouders. Sparen is dus zelfs voor kinderen niet zonder belastingen. Na de 18e verjaardag van het kind, mogen zijn het spaartegoed zelfstandig opnemen.

Moet er belasting betaald worden bij een kinderspaarrekening?

Ja, ook over een kinderspaarrekening dient belasting betaald te worden. Deze belasting is terug te vinden onder de inkomensbelasting van de ouders. Ook wanneer de grootouders sparen voor hun kleinkind(eren), zal het spaargeld meetellen voor de inkomensbelasting van de ouders, omdat zij immers de wettelijke vertegenwoordigers zijn van de spaarrekening van de kinderen. Echter wegen de belastingen bij een kinderspaarrekening wel op tegen de opbrengsten, doordat de rentes van kinderspaarrekeningen soms hoger uitvallen. Er wordt immers ook minder vaak iets opgenomen.

Wanneer is een bank betrouwbaar?

Een bank is betrouwbaar als het kan voldoen aan de eisen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank. De AFM let erop dat de banken de wetten uitvoeren zoals zij gesteld zijn. De DNB houdt een oogje in het zeil als het gaat om de financiële gezondheid van een bank. Als jouw bank onder het depositogarantiestelsel valt, niet op de lijst van onbetrouwbare aanbieders staat, en of de bank na een proefperiode aan jouw wensen voldoet, kun je oordelen dat je bank betrouwbaar is.

Waardoor daalt de spaarrente?

De spaarrente daalt als gevolg van ingrijpen van zowel de bank zelf als maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Nederlandse Centrale Bank. Recent werd er een maatregel genomen dat banken allen meer geld in kas dienen te hebben voor het uitbetalen van spaarrekeningen. Daardoor daalden de spaarrentes fors. Daarnaast zijn er factoren zoals de Europese economie die meespelen in de hoogte van de spaarrente. Wanneer er overbesteding is, zal de spaarrente verhoogd worden om zo sparen aantrekkelijker te maken.