Heb je een tandheelkundige noodsituatie? Geen paniek! De meeste noodgevallen zijn niet erg vergeleken met andere medische noodgevallen. In de meeste gevallen gaat het om extreme pijn, niet om de gezondheid.

Een ernstige tandheelkundige infectie

Meestal worden dit soort aandoeningen op zichzelf niet beter en heb je onmiddellijke actie van een tandarts nodig. Het kan een geïnfecteerde tand, botontsteking of tandvleesontsteking zijn. Wat te doen? Wacht niet te lang en ga meteen naar je tandarts! Blijf rechtop staan en ga niet plat liggen, zelfs niet tijdens de slaap. Drink daarnaast veel vocht, als je uitgedroogd raakt terwijl je een infectie hebt, kan de kans op complicaties groter worden.

Wanneer je een tand kwijt raakt

Als je een tand verliest, heb je een implantaat nodig. Een implantaat vult de ruimte waar de wortel zich vroeger in het tandvlees bevond. Als je in staat bent om de tand binnen een uur opnieuw te implanteren (d.w.z. terugplaatsen), is de kans groot dat de tand gered wordt. Als de tand goed is gereïmplanteerd, is de kans nog steeds groot dat je een wortelkanaalbehandeling nodig hebt, maar je hebt in ieder geval je eigen tand en hebt geen implantaat nodig. Wat te doen? Raap de tand op bij de kroon, niet bij de wortel. De kroon is het deel van de tand waarmee je bijt en de wortel is het puntige uiteinde van de tand. Het aanraken van de wortel beschadigt het weefsel dat helpt bij reïmplantatie.

Als je een gebroken, gebarsten of gespleten tand hebt

Als het een kleine scheur is, heb je een vulling nodig en als het een groot stuk is, heb je een kroon nodig. Als de tand helemaal doorgescheurd is, dan is een tandheelkundige extractie en een implantaat nodig. Als een kroon doormidden breekt of eraf valt, kun je een paar dagen wachten om de kroon te laten repareren/vervangen. Wat te doen? Bel je tandarts! Wij hebben goede ervaringen met iSmile tandartsenpraktijk. Je eigen tandartsenpraktijk weet niet direct of er een vulling, kroon of extractie nodig is, dus de kans is groot dat ze je plannen voor een consult. Je kunt daarom beter zo veel mogelijk informatie geven, zodat een consult niet nodig is. Een foto e-mailen geeft je tandarts hiervoor een duidelijk beeld.